Over

profielHG

Al vanaf het moment dat ik me kan herinneren ging ik als klein opdondertje met mijn vader mee. Op naar een lege redactie van dagblad de Gelderlander, in het weekend. Hij aan het werk, ik onbeperkt kleurplaten uitprinten. Gelukkig kan ik zeggen dat mijn interesse over de jaren heen verschoof van kleurplaten naar de journalistiek. ‘Waarom? Hoe dan? Wat is er gebeurd?’ De vonk van de passie voor het vak sprong ergens in mijn opvoeding over.

Mijn naam is Florence Peeters (1996). Ik ben tweedejaars student journalistiek in Utrecht. Hard aan het bouwen aan de journalistieke droom die ik altijd al uitsprak. Columns, achtergrond, reportages; alles in geschreven vorm. Dat is wat ik het liefste doe. Toch wil ik mezelf uitdagen op dit blog om foto’s een even groot verhaal te laten vertellen.

Regionale journalistiek is in mijn ogen de plek waar het nieuws van de straat een fatsoenlijk journalistiek podium krijgt. Alles wat onder de mensen leeft of wat die mensen zelf doen laten leven wordt vertaald in reportages en duidende achtergrondverhalen tussen al het wereldwijde nieuws. Maar waar bij de meesten de namen Marcel Gelauff (NOS), Peter Vandermeersch (NRC) en Philippe Remarque (Volkskrant) wel bekend in de oren klinken, is de hoofdredacteur van een regionaal dagblad zelden bekend. Zelfs niet bij bewoners en lezers van hun eigen regio.

De ontwikkelingen van de laatste tijd in het medialandschap heb ik op de voet gevolgd. Daarmee werd mij duidelijk dat nieuwsconsumenten en tevens mensen in het vak ook toe zijn aan duiding over de personen ‘achter het nieuws’. En ook dat er veel gaat veranderen voor het voor mij dierbare medium; de krant. Vooral regionale dagbladen zijn hun toekomst niet zeker. Met dit blog wil ik een antwoord vinden op de vraag: Wat is het karakter van een hoofdredacteur en hoe houdt hij/zij de krant in dit veranderende medialandschap staande? En dan vooral: wat voor overeenkomsten zijn er tussen de karakters en opvattingen van al die hoofdredacteuren?

Portretten waar autoriteit niet meespeelt. Alleen karakter en gedachten. Over henzelf, over de toekomst. Hoofdgedachten.

Plaats een reactie